lille arkiv

ET LILLE OG SKIFTENDE UDDRAG AF TEKSTER OG BILLEDER

SENDT PÅ ØVERSTE KIRURGISKES KANALER, 2000-2005

 

THOMAS KINGO BEDYRET

CYKLER I ISLAND

...

 

Nedenstående besvarelser lå indtil for nylig, hvor sidens design blev ændret, på bibliotekernes side Litteratursiden.dk.

 

 

Anmeldelser

Her på Islands Brygge så man for en del år siden en stor, kraftig, hjemløs mand, altid iklædt en jordslået oilskinsfrakke og med et par fyldte plastikposer i hænderne. Om sommeren overnattede han ofte på en af Christianshavns Volds bænke, om vinteren af og til under Langebro. Om dagen sad han som regel og så lige ud i luften, og hvis nogen talte til ham blev han enten rasende eller meget bange. Nu er det længe siden jeg har set ham, og måske er han død, men engang, en kold vinterdag, kom jeg ind på Hovedbiblioteket i Krystalgade, og der i en lænestol som nu er væk – jeg ved ikke om den forsvandt med ham, eller han forsvandt med den – sad han og sov med store blussende røde kinder og et saligt smil. Under hans opsvulmede, møgbeskidte hænder, som lå foldet henover maven, lå et opslået eksemplar af min første digtsamling.

Anmeldelser, uanset om de er kongeniale eller kritiske, indsigtsfulde eller forvrøvlede, hører med til samtalen om det forfattere sender ud i verden – men det er denne der indtil videre har betydet mest for mig.

 

Andre anmeldelser

Weekendavisen 16.06.2000

Politiken 02.07.2000

Ekstrabladet 29.06.2000

Information 29.12.2000

Litteraturmagasinet Standart, nr. 4, 2005

 

 

Inspiration

Eftersidninger, stikordsregistre, skeletter, stilladser, og mærkelige maskiner. Den hemmelighed alle ting ejer. "Lygtebærerne" (essay) af R.L. Stevenson. To bøger jeg fandt i en bogkasse på Jagtvej i 1974: Om grammatologi af Jacques Derrida og Børnehistorier af Peter Bichsel; den ene for sin umiddelbart fuldkomne ubegribelighed, den anden for sin umiddelbart fuldkomne begribelighed. En rigtig lortebog - svensk, tror jeg nok. En smuk sang som hedder Favela, oh!, hvilket jeg som meget ung uden videre antog betød Oh, farvel!, men senere fandt ud af betyder slumby i Brasilien. En astronaut (som i et interview fortalte, at han i rummet havde haft en stærk oplevelse af, at universet er kærligt og bevidst, hvorefter han blev indlagt på en psykiatrisk afdeling) og Emily Dickinson (og det, de har tilfælles: den hvide klædedragt, det afsondrede liv.) Botanisk Have, særligt Hus 5: 'Subtropiske planter, især fra egne med mediterrant klima som selve Middelhavsområdet, Sydafrika og det sydvestlige Sydamerika. Her findes bl.a. oliventræ, pinje, forskellige ege-arter (bl.a. kork-eg), myrte, akacie, eucalyptus, jordbærtræ og cistus-roser. Desuden de sydhemisfæriske nøgenfrøede slægter Podocarpus og Araucaria.'

 

(Sendt til Islands Brygge Bibliotek 2003)

 

 

LINKS

© vibeke henningsen